| |     українська | english  
Naslovna
ПОСЕТА ШЕФА ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ ПРИЈАТЕЉСТВА СА СРБИЈОМ

Амбасадор Аца Јовановић примио је шефа Посланичке групе пријатељства са Србијом Олега Волошина 7. августа 2020. године. 

Током састанка истакнут је значај међупарламентарне сарадње двеју земаља. Toм приликом разговорано је о могућностима  за унапређењe билатералне сарадње у свим областима, пре свега у области привреде.ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТУ ОНЛАЈН ОБУКУ СВИХ ПРЕДАВАЧА КОЈИ СЕ БАВЕ ОЧУВАЊЕМ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ

24/07/2020

У оквиру пројекта „Онлајн обука предавача који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону“ удружење Академска српска асоцијација позива све предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону (било да су дипломирани филолози или предавачи неке друге струке, а који држе наставу српског језика у дијаспори и региону) да се пријаве на бесплатну једномесечну онлај обуку српског као завичајног језика.

ЦЕО ТЕКСТ ПОЗИВА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ
ОБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА

09/07/2020

У оквиру пројекта „Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве на бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.

Позив за бесплатан тромесечни курс можете прочитати ОВДЕ.

Пријаву ученика можете преузети ОВДЕ.ОТВОРЕНЕ ГРАНИЦЕ УКРАЈИНЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

16/06/2020

Обавештавамо да је, почев од понедељка, 15.06. о.г, укинута забрана преласка државне границе Украјине држављанима Р.Србије и Босне и Херцеговине.


Opširnije...
СТИПЕНДИЈЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

 

04/06/2020

Министарствo просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је расписaло је конкурс за доделу стипендија Владе Републике Србије страним држављанима, на основу међународних споразума и програма сарадње у области образовања, у школској 2020/2021. години.


Opširnije...
ДАЧИЋ УРУЧИО НАГРАДУ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ

01/06/2020

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одао је признање Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији доделивши му Повељу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.

Министар Дачић је поручио да је Новак Ђоковић идол младих, не само због својих спортских резултата, већ и због потврђених личних квалитета ван спортског терена, као и да се тешко у новијој историји може наћи пример таквог младог човека који је својим успесима ујединио народ и инспирисао све генерације.

Такође, министар Дачић је подсетио да је Новак Ђоковић заслужан за имиџ српског народа као снажне спортске нације, талентованих и добрих људи, који се поносе својом историјом и традицијом.

( YouTube ВИДЕО-1 YouTube ВИДЕО-2)
 


 ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈЕМУ ЗАХТЕВА ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА

22/05/2020

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије у Украјини од 22.05.2020. године поново  прима захтеве за издавање виза страним држављанима, имајући у виду да су границе  Републике Србије отворене за улазак домаћих и страних држављана.

Потребно је контактирати Амбасаду пре доласка и заказати термин, а такође је неопходно поштовање епидемиолошких мера попут ношења маске и рукавица приликом доласка.


 АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да су од 22. маја 2020. године отворени сви гранични прелази Републике Србије и да функционишу по уобичајеном режиму.


За улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола за улазак домаћих и страних држављана.


Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле уручује се писмено обавештење тј. здравствено упозорење на српском и енглеском језику, о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Covid-19.


Страни држављани, којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Републици Србији, могу ући у Републику Србије најкасније до 01. јула 2020. године и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка у Републику Србију. Сматраће се да је привремени боравак страних држављана, којима је он истекао у међувремену, у тренутку њиховог уласка у Републику Србију важећи и да наведене особе бораве законито у Републици Србији до окончања процедуре за продужење боравка за који су поднели захтев.УБЛАЖАВАЊЕ РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У ВЕЗИ СА ПАНДЕМИЈОМ ВИРУСА COVID-19

Владa Републике Србије донела је одлуку у вези са ублажавањем одређених мера за спречавање ширења коронавируса.

Грађани старији од 65 година могу да уторком, петком и недељом излазе у шетњу у трајању од 30 минута. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18.00 часова до један сат иза поноћи, највише 600 метара од места становања.

Дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача, као и послодавцима из области трговине на мало – књижарама, трговцима моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом.

Зелене пијаце (на отвореном и затвореном простору) су поново отворене, уз обавезну примену свих мера заштите.

Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце.

Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Битно је нагласити још једном да се рад у објектима и делатностима којима је то дозвољено може обављати искључиво уз поштовање свих мера заштите и коришћење средстава за дезинфекцију и заштитних средстава – маски и рукавица.

 

 АМБАСАДОР ЈОВАНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА

 

Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић предао је акредитивна писма  Председнику Украјине Володимиру Зеленском у присуству МИП Украјине Дмитра Кулебе и саветника Председника Украјине за спољну политику Игора Жовке, 15. априла 2020. године.


Током састанка са амбасадором Републике Србије у Украјини, Володимир Зеленски потврдио је јасан став Украјине када је реч о суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, и захвалио се на доследној подршци Републике Србије територијалном интегритету и суверенитету Украјине. У циљу развоја билатералне трговинске и економске сарадње, саговорници су се сложили да интензивирају преговоре о закључивању Споразума о слободној трговини и наставку рада Међувладине комисије за трговинску, економску, научну и техничку сарадњу. Володимир Зеленски и Аца Јовановић такође су разговарали о даљим корацима за јачање контаката две земље.

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА/DIGITAL CONTENTS OF SERBIAN CULTURAL INSTITUTIONS IN FOREIGN LANGUAGES

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије COVID-19, а у циљу олакшавања приступа културним садржајима становницима Србије, али и корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на странима језицима.

In order to safer overcome the social situation due to COVID-19 epidemic, and to facilitate access to cultural contents to the citizens of Serbia, as well as to users from other countries, the Ministry of Culture and Media of the Republic of Serbia offered a large scale of programs of National Culture Institutions available in digital format in different languages.

Serbian films

1. Next to me (Поред мене, 2015)

https://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Skinning (Шишање, 2010)

https://www.youtube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Sheitan's Warrior (Шејтанов ратник, 2006)

https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE

 ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Министарство културе и информисања, у намери да становништву у Р.Србији, али и иностранству, олакша приступ садржајима из културе, имајући у виду сореченост обављања програмских активности установа културе и редукцију пословног процеса односно забрану окупљања у затвореним просторима за више од 50 особа, упутило је препоруку установама културе да се грађанима омогући максимална доступност дигиталних садржаја из области културе.

 


Opširnije...
ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да страни држављани, који су на територији Украјине, а немају привремени или стални боравак, могу без законских последица да буду на територији Украјине до истека рестриктивних мера. 


Opširnije...
ОБУСТАВЉАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ

Обавештавамо да се прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаних за 26. април 2020. године, у складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања.ОБАВЕШТЕЊЕ

У складу са Одлуком Владе РС о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID - 19  и увођењем ванредног стања на територији Р.Србије 05 бр.53-2503/2020 од 15. марта 2020. године, Амбасада Републике Србије не врши пријем захтева за визе странаца који намеравају да улазе на територију Р.Србије ван одредби наведених у предметној Одлуци. ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да је недељу, 16. марта 2020. године, имајући у виду ситуацију у вези са епидемијом COVID-19, проглашено ванредно стање на територији Републике Србије.

Одлуком Владе Републике Србије, ради спречавања преноса заразних болести на територији Републике Србије, надлежни органи привремено ће забранити улазак страних држављана у Републику Србију. Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, осим дипломата акредитованих у Републици Србији и странаца са боравишном дозволом. Држављани Србије, као и представници дипломатских мисија акредитованих у Републици Србији и страни држављани са пребивалиштем у Србији, који улазе у Републику Србију из држава са интензивном трансмисијом болести COVID-19 (Швајцарска, конфедерација, Република Италија, Исламска Република Иран, Румунија, Краљевина Шпанија, Савезна Република Немачка, Француска Република, Република Аустрија, Република Словенија и Република Грчка), упужују се на изолацију у трајању од 28 дана, а уколико долазе из других подручја, обавезна су да предузму мере самоизолације у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).      

 Ове мере неће се примењивати на:

 

  1. посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Међународни транзитни превоз у друмском саобраћају ограничава се на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије,

  2. посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука, у случају транзитне пловидбе на међународном водном путу кроз територију Републике Србије, ограничавају се на транзит не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе.

  3. особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међународним споразумима,

  4. посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајље одредиште Република Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома у Републици Србији,

  5. лица која су добила сагласност за улазак у Републику Србију од Радног тела Владе Републике Србије који чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

  6. хуманитарни конвоји под обавезном пратњом која је уговорена дипломатским путемКорона вирус- улазак у Републику Србију

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине је 13. марта 2020. донео одлуку да, од понедељка, 16. марта 2020. у 00:01 часова по локалном времену, буду затворени сви гранични прелази за стране држављане на период од две недеље. Страним држављанима неће бити дозвољен улазак на територију Украјине било којим превозним средством.

Изузетак чине страни држављани који имају стални или привремени боравак у Украјини, као и представници међународних организација и дипломатских мисија.

Авионски, железнички, поморски и аутомобилски теретни пропусни пунктови ће наставити са радом. Посаде бродова, авиона и камиона могу да улазе у Украјину и у том случају ће бити подвргнути медицинском прегледу.

 

Поводом пандемије изазване корона-вирусом, обавештавамо да се на посебној интернет страници Министраства здравља  https://covid19.rs може преузети информација о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију.

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/Мере Владе Р.Србије поводом заразне болести COVID - 19

Влада Р.Србије је прогласила болест COVID - 19 заразном болешћу и предузима све мере ради спречавања ширења и сузбијања болести, као и заштите становништва.

Поводом пандемије корона вируса потребно је следеће: 

-ради информисања о мерама које се предузимају перманентно пратити следеће сајтове:

Владе Р.Србије   https://www.srbija.gov.rs/ 

Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије https://covid19.rs/

Додатне информације можете прочитати кликом на:   Опширније 


Opširnije...
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне посланике Народне скупштине. Обавештење се може преузети на следећем линку :

http://www.mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslanike-narodne-skupstine/

- За додатне информације можете се обратити Амбасади Републике Србије у Кијеву лично,  путем поште, телефона, е-мајла:

konzrs@ukr.net

044/4256060

- Захтеве за гласање у иностранству је могуће предати од, 05. марта 2020. године. Сви грађани Републике Србије, могу поднети захтев најкасније 5 дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 04. априла 2020. године.

На следећем линку можете проверити да ли сте уписани у бирачки списак:  https://upit.birackispisak.gov.rs
 
Лице које није уписано у бирачки списак треба најпре да поднесе захтев за упис у ЈБС, а тек пошто захтев буде решен, може предати и захтев за гласање у иностранству.

Такође, обавештење о гласању у иностранству је постављено и на сајту МСП.Дан државности Републике Србије

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Кијеву организован је 13.фебруара 2020. године пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије.

Након интонирања химни, амбасадор Аца Јовановић одржао је пригодни говор.

На пријему су српски студенти са Сумског државног педагошког универзитета А.С.Макаренко извели кратак музички програм.

 Корона вирус - мере које предузима Р.Србија

Обавештење о мерама које предузима Република Србија за превенцију ширења епидемије изазване корона вирусом можете се информисати на следећем линку : 

 

https://www.batut.org.rs/download/aktuelno/coronaZdravstvenoUpozorenjeSrpski.pdfРасписивање Конкурса за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години

Министарство културе и информисања 31.јануара 2020. расписало је:

- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години

-Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.

Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања http://www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава 16. март 2020. године.

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у МКИ путем електронске поште или на број телефона:

mladen.veskovic@kultura.gov.rs

+381113398026

 ОБАВЕШТЕЊЕ О КОНКУРСИМА

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 20. јануара о.г. до 10 фебруара о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:

 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обавештење

Министарство спољних послова Украјине

Изванредни и Опуномоћени Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић је уручио копије акредитива заменику министра спољних послова Украјине, Васиљу Боднару, 21.01.2020. године.

    Представа "Удружење југословенских еманципованих жена ("Ујеж ")

Представа "Удружење југословенских еманципованих жена" ("Ујеж "), настала према истоименом делу Бранислава Нушића, у режији Виталија Махалова премијерно је изведена на сцени "Кијевског академског драмског позоришта на Подолу" у Кијеву 1.новембра 2019.године.Обавештење

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Републику Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новцем. Циљ ових активности јесте да се на једном месту пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања, које су значајне за повратак наших грађана из иностранства.

 
- Финансијском водичу се може приступити путем сајта Народне банке Србије:
 
 
 
 - Верзија на енглеском језику је доступна преко: 
 
 


17. Међународни фестивал православног филма "Покров" одржан је у Кијеву од 7. до 10. октобра2019. године.

Учесник фестивала из Републике Србије, петнаестогодишњи Јаков Попов освојио је прво место у конкуренцији анимираних филмова за филм "Престо Светог Саве" који је режирао.

                         Обавештење

Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до 90 дана од датума уласка у Републику Србију у периоду од 180 дана. Ова одлука ступа на снагу 2. новембра 2019. године.III Meђународни фестивал луткарских позоришта

III Meђународни фестивал луткарских позоришта одржан је од 5. до 9. октобра 2019. године у Кијеву. Републику Србију је на фестивалу представљало Позориште за децу из Крагујевца са представом "Бајке из сенке".

                              


Opširnije...
III Meђународни фестивал луткарских позоришта

Поштовани, 

        Амбасада Републике Србије има част да вас обавести да ће се у Кијеву од 5. до 9. октобра 2019. године одржати III Међународни фестивал луткарских позоришта.

        Међу учесницима фестивала је Позориште за децу из Крагујевца.

        Овогодишњи фестивал биће отворен  у суботу, 5. октобра 2019. године у 20.00 часа шетњом учесника фестивала и представника дијаспоре од Европског трга до Кијевске градске државне администрације.   

         Представа " Басне из сенке " у извођењу Позоришта за децу из Крагујевца одржаће се у Кијевском академском позоришту лутака (Велика сцена, улица Грушевска 1 А)  у недељу 6.октобра 2019. године у 11.00 часова и 15.00 часова.Најблаженији Митрополит Онуфрије се састао са Амбасадором Републике Србије у Украјини

Уторак, 24.09.2019. године

24. септембра 2019. године Најблаженији Митрополит Кијевски и све Украјине Онуфрије је примио у својој резиденцији на подручју Кијево-Печерске Лавре Изванредног и Пуномоћног Амбасадора Републике Србије у Украјини Радета Булатовића који завршава своју дипломатску мисију у нашој земљи. О томе обавештава Информационо-просветитељско одељење Украјинске православне цркве.

На састанку су такође учествовали руководилац пословима Украјинске православне цркве Митрополит Бориспољски и Броварски Антоније и сарадник Одељења за спољне државне послове свештеник Виталиј Горзов.

Предстојатељ и Амбасадор су разговарали о савременом нивоу државних и културних односа између Србије и Украјине и о правцима украјинско-српских међудржавних односа.

 Најблаженији Митрополит Онуфрије је захвалио господину Амбасадору на његовом послу у корист украјинско-српских односа и пожелео Господње помоћи за следећу дипломатску делатност. За послове усмерене на јачање и развој пријатељских односа између православног украјинског и српског народа, и у вези са  завршетком дипломатске мисије у Украјини Амбасадор је био награђен орденом светог равноапостолског кнеза Владимира првог степена.

                         


Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI ODBOR UNESKA 2019-2023

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE BROŠURU

 ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

Обавештавамо вас да су 19.јуна о.г.донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.Одлуке можете преузети на следећим линковима:

 

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfНа Седмом међународном Интернет-конкурсу дечијег цртежа "Поштанска марка пријатељства" у Украјини (2019.г.) награђени су радови деце из Србије: Марка Зелића, Јована Ђокића, Лене Бабцсније.Обавештење о Петом фестивалу популарне културе - Kyiv Comic Con

Пети фестивал популарне културе - Kyiv Comic Con одржаће се 1. и 2. јуна 2019. гoдине у Кијеву, у Украјинском дому /ул. Хрешчатик 2/. 

Међу учесницима овогодишњег фестивала је и српски глумац Предраг Бјелац /улоге:  ''Хари Потер''- Игор Каркаров, ''Летописи Нарније-принц Каспијан- лорд Донон, ''Кад порастем бићу кенгур'' - Барон, ''Убице мог оца'' - Карте:Никола Ковачевић, ''Последња прича'' – Влада, ''Вук Караџић'' – Георгије Магарашевић, ''Шест дана јуна'' – Петар, ''Како је пропао рокенрол'', /

 

Сајт и програм фестивала:  http://comiccon.kiev.ua/

Карте:https://kyivcomiccon.ticketforevent.com/Студирање у Србији

Сајам образовања "Study in Europe" организован је у Кијеву 1. и 2. марта 2019. године г. На сајму је учествовало око 50 универзитета и међународних агенција из 12 земаља који су презентовали своје студијске програме и пружали консултације по питању могућности добијања стипендија у оквиру Еразмус + (Белгија, Бугарска, Хрватска, Словенија, Естонија, Финска, Француска, Пољска итд).

На овом скупу Републику Србију је представљала Амбасада, уз техничку подршку организације Фондација Темпус.
 
 
                    

Opširnije...
Обавештење о конкурсима

Министарство спољних послова,  Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01.априла о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Дан државности Републике Србије

Амбасада Р.Србије у Кијеву обележила је Дан државности Србије пригодним пријемом 13.02.2019. у хотелу "Опера" у присуству државних представника Украјине, дипломатског кора, привреде, образоања, науке и културе, верских заједница и грађана Србије који бораве у Украјини. 

                         


Opširnije...
Новопостављени изасланик одбране Републике Србије у Украјини

Новопостављени изасланик одбране Републике Србије у Украјини (на нерезиденцијалној основи из Варшаве) пуковник Војске Србије Зоран Николић представио се Министарству одбране Украјине 10.12.2018. године.

                             Амбасаду Републике Србије у Кијеву је посетила делегација Агенције за борбу против корупције Републике Србије 30. новембра 2018. године

Током посете Кијеву, у периоду од 28.11-1.12.2018. године, наша делегација, коју је предводио директор Агенције, Драган Сикимић је имала састанке са представницима антикорупцијских институција у Украјини-НАБУ,САП и НАЗК.

                    

 Амбасаду Републике Србије је 26. октобра 2018. године посетила делегација Удружења књижевника Србије

  Амбасаду Републике Србије је 26. октобра 2018. године посетила делегација Удружења књижевника Србије - Милан Панић, Нина Симић, Јеремија Лазаревић, Миодраг Јакшић, Гордана Влајић и Александра Радаковић, који су  учествовали   на песничкој вечери ''Књижевни мостови'', одржаној у Кијеву истог дана, у организацији украјинског песника Дмитрија Бурага.

 Делегација Удружења књижевника Србије је овом приликом представила  међународни културни пројекат ''Велики господин Дунав''.Обавештење

Обавештавамо да је Амбасада ИР Иран у Београду информисала, нотом од 17. октобра 2018. године, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о безвизном режиму за држављане Р.Србије, носице обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављанима Р.Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.Обавештење

Амбасаду Републике Србије су посетили чланови позоришта за децу из Н. Сада и Крагујевца који су са представама ''Како је откривено летење '' и  ''Вања'' учествовали  на Другом Међународном фестивалу луткарских позоришта у Кијеву, од 8.  до 12. септембра 2018. године.

Представа ''Како је откривено летење'' у извођењу  Позоришта за децу из Новог Сада  освојила је Гран при награду за најбољу представу за децу на фестивалу.

 


Opširnije...
Обавештење

Амбасада Републике Србије има част да вас обавести да ће се у  Кијеву од  8. до 12. септембра 2018. године одржати Други Међународни фестивал луткарских позоришта.


Opširnije...
Делегација репрезентације Републике Србије у скоковима у воду која учествује на Светском јуниорском првенству у Кијеву 20-27.07.2018. г. посетила је Амбасаду Републике Србије 24.07. о.г.Резултати шестог међународног Интернет-конкурса дечијих цртежа „Марка пријатељства“

На  Шестом међународном Интернет-конкурсу дечијег цртежа  ''Поштанска марка пријатељства'' у Украјини ( 2592 учесника из 11 земаља) награђен је рад ''Мој град'' учеснице из Републике Србије, тринаестогодишње Теодоре Апт.Амбасаду је посетила група ученика "Новопечерске школе" која је успешно представљала Републику Србију на IX регионалној конференцији ученика старијих разреда "Модел УН. Кијев 2018 .г. "на тему борбе против признања независности Косова. Конференција је одржана 23-24 марта 2018.г. у просторијама Дипломатске академије у МИП УкрајинеKoнкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће трајати од 12. до 30. марта 2018.г.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку: Кликом на опширније


Opširnije...
Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасошa

Обавештавамо да је Влада Р. Колумбије донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

 


Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018 године.ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Р. Србије на седници одржаној 8.  марта 2018. године, донела је Одлуку о укидању виза за држављане Грузије носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоји сметња из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" број 18/2018. од 9. марта 2018. године и ступила је на снагу даном објављивања 9. марта 2018. године.МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије расписује КОНКУРС за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2018. години


Opširnije...
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ, НОСИОЦЕ СВИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 30 дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од годину дана у колико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 199/2017 од 29.12.2017. године и ступила је на снагу 05.01.2018. године.

 

Држављани Републике Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије. У колико желе да уђу у Републику Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Републику Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Републику Србију треба да поднесу захтев за визу.Обавештење

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 8. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р.Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 111/2017 од 11.12.2017. године и ступа на снагу 19.12.2017. године.

 

Држављани Р. Гвинеје Бисао, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р.Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са одлуком Владе, за следећи улазак у Р.Србију треба да поднесу захтев за визу.Обавештење

Обавештавамо да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.Обавештење

Влада Републике Србије и Влада Краљевине Тајланд потписале су Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша у Београду, 4. децембра 2015. године.

 

У складу са поменутим Споразумом, који је ступио на снагу 08. септембра 2017. године, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, од дана уласка.Обавештење

Влада Републике Србије и Влада Републике Индонезије потписале су Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша у Џакарти, 27. априла 2016. године.

 

У складу са поменутим Споразумом, који је ступио на снагу 02. септембра 2017. године, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 30 дана, од дана уласка.Обавештење

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р.Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11.   закона о странцима. Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Обавештење

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р.Србије, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана од датума уласка у Р.Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. закона о странцима. Одлука ступа на снагу 02.09.2017. године.Обавештење

Влада Републике Србије и Влада Kиргиске Републике потписале су Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша у Београду, 2. децембра 2015. године.

У складу са поменутим Споразумом, који је ступио на снагу 13. јула 2017. године, држављани двеју земаља, носиоци дипломатских и службених пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, од дана уласка.Осма Конференција српске медицинске дијаспоре
 

05. јун 2017.г. - Осма Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана у Београду у периоду од 21. до 23. јуна 2017.г  уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Медицинског факултета Универзитета у Београду и Светске здравствене организације.

 


Opširnije...
Резултати петог међународног Интернет-конкурса дечијих цртежа „Поштанска марка пријатељства“

Резултати петог међународног Интернет-конкурса дечијих цртежа „Поштанска марка пријатељства“

 

На петом међународном Интернет-конкурсу дечијих цртежа „Поштанска марка пријатељства“ у Украјини (2415 учесника из девет земаља) награђена су два рада деце из Републике Србије – једанаестогодишњи Алекса Ердег „Гран при“ за рад „Игра“ („Workshop Em art“, Суботица) и деветогодишња Наталија Вас (награда за рад „Моја мама“, „ОШ“ Јован Јовановић Змај, Суботица).

 

       Обавештење

Обавештавамо да је Влада Р.Србије, на седници одржаној 11. маја 2017. године, донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р.Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. закона о странцима. Одлука ступа на снагу 20.05.2017. године.Представница Републике Србије на 62. такмичењу за „Песму Евровизије“ Тијана Богичевић са члановима делегације у посети Амбасади Републике СрбијеTijana Bogićević predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017.

Tijana Bogićević sa pesmom „In Too Deep“ braniće boje Srbije na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pesmu Evrope, koje se održava u Ukrajini od 9. do 13. maja. Predstavnica Srbije nastupiće na sceni u Kijevu u pratnji iskusnog evrovizijskog tima, tri prateća vokala – Jelene Đurić, Sanje Bogosavljević i Jelene Pajić, uz plesni pokret igrača Borisa Vidakovića.

„In Too Deep“ je ljubavna pesma, govori o ženi koja je izgubljena u ljubavi, koja se nalazi u emotivnom vrtlogu, ali ipak uspeva da ne potone, uspeva da se spase brodoloma - što će gledaoci u Evropi i širom sveta moći da vide u nastupu Srbije.

Tijana Bogićević trenutno živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Već je učestvovala na Pesmi Evrovizije 2011. godine kao prateći vokal, kada je Srbiju predstavljala Nina Radojičić sa pesmom Čaroban.

 Autori ovogodišnje srpske pesme su muzički producenti, kompozitori i osnivači "Symphonix International": Borislav Milanov, Bo Person, Johan Alkenas i Lisa An-Mari Linder. Kao autori radili su na mnogim projektima, a na Pesmi Evrovizije su ostvarili značajne uspehe i bili deo tima koji je 2014. godine pobedio na takmičenju sa Končitom Vurst i pesmom Rise Like a Phoenix. Autorski su tim numere If Love Was A Crime, sa kojom je Bugarska prošle godine osvojila 4. mesto!

Predstavnica Srbije, Tijana Bogićević, otvara drugo polufinale Pesme Evrovizije, što znači da će 11. maja nastupiti pod rednim brojem 1.ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА-Секретаријат за културу Београд, Трг републике 3 расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ


Opširnije...
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.


Opširnije...
Обавештење

Влада Републике Србије и Влада НР Кине потписале су Споразум о укидању виза за држављане двеју земаља у Риги 5.новембра 2016. године, који ступа на снагу 15. јануара 2017. године.

У складу са поменутим Споразумом, држављани двеју земаља, носиоци важећих пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 30 дана, од дана уласка.

 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)


Opširnije...
Трећи међународни фестивал културе

На Трећем међународном фестивалу културе народа, који је одржан уз подршку Кијевске градске администрације 18. jуна о. г. у Кијеву  представило се 20 амбасада и 14 дијаспора у Украјини. У оквиру ове манифестације Република Србија је имала свој штанд са рекламним материјалима, националом ношњом и традиционалим предметима.Обавештење

          Обавештавамо да је између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан потписан споразум о укидању виза за држављане двеју земаља, носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, у Бејруту 22. јула 2015. године, који ступа на снагу 28. маја 2016. године.

      У складу са поменутим Споразумом, држављани двеју земаља, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана.СРЕЋАН УСКРС!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


СРЕЋАН УСКРС!Међународни фестивал језика и културе

У згради Украјинског дома, у Кијеву 24. априла о.г. српски студенти Факултета уметности Државног педагошког факултета ''Павла Тичини'' из Умања заједно са украјинским студентима Института филологије Националног кијевског универзитета ''Тарас Шевченко'' имали су наступ у оквиру Међународног фестивала језика и култура. Том приликом Србија је имала свој штанд који је организовао Славистички центар Института филологије уз подршку Амбасаде Републике Србије.Посета студената Амбасади Републике Србије

Амбасаду Републике Србије су 16. априла о.г. посетили студенти и професори Економског факултета Суботицa, Универзитет у Новом Саду, који су, у оквиру стручног студијског програма боравили у Кијеву. Студенти су овом приликом упознати са радом Амбасаде и укупним односима Србије и Украјине.

 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУCaстанак амбасадора Републике Србије са управником послова Украјинске Православне Цркве

            

Дана 3. новембра амбасадор Републике Србије у Украјини господин Раде Булатовић састао се са управником послова Украјинске Православне Цркве, Митрополитом Антонијем Бориспољским и Броварским.

Теме састанка биле су стање српско-украјинских односа и актуелне социјалне и хуманитарне активности Украјинске Православне Цркве.

На крају састанка стране су размениле поклоне.Kонсултације у МИП Украјине током посете шефа Радне групе за српско председавање ОЕБС Д. Шаховића

     

    29. октобра, 20:10

    Дана 29. октобра, одржане су консултације са српским председавањем ОЕБС, уз учешће заменика министра иностраних послова Украјине С. Кислице и шефа Радне групе за српско председавање  ОЕБС Д. Шаховића.

   Стране су детаљно разговарале о спровођењу споразума из Минска, раду Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини, као и о припремама за одржавање састанка Министарског савета ОЕБС 3-4 децембра о.г. у Београду.

     

 

 

 Procedura za uvoz humanitarne pomoći - Procedure for importing humanitarian aidОбавештење

  Обавештавамо да је између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије потписан Споразум о укидању виза за држављане двеју земаља у Букурешту, 23. децембра 2014. године, који ступа на снагу 6. августа 2015. године.

  У складу са поменутим Споразумом, држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Посета Првог потпредседника Владе и министра спољних послова И. Дачића Украјини

             

  Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је 16. и 17.  јула у Украјини, у Кијеву, у функцији председавајућег ОЕБС-у, где је разговарао са министром иностраних послова Украјине Павлом Климкином. 


  Председавајући ОЕБС- у је имао разговоре и са шефом Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини амбасадором Ертугрулом Апаканом, својим специјалним представником у Украјини и у Трилатералној контакт групи амбасадором Мартином Сајдиком и пројектним координатором ОЕБС-а амбасадором Вајдотасом Вербом.

  ППВ и МСП И. Дачић изразио задовољство због континуитета у пријатељским односима истичући тежњу за даљим унапређењем братких односа две земље.

  Као председавајући ОЕБС-у истакао истрајност у напорима за решавање сукоба и постизању напретка у кључним питањима дијалога. У име ТРОЈКЕ ОЕБС пренео поруку о свеобухватности спровођења одредаба споразума из Минска.

 ППВ и МСП И. Дачић такође се састао са посматрачима ОЕБС делегираним из Р. Србије.

 Уплата новца преко Јавног предузећа ”Пошта Србије”

Обавештавамо  да је Јавно предузеће ”Пошта Србије” увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи трансфер Светског поштанског савеза.

Услуга је намењена свим грађанима који живе у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију  у више од 1200 пошта, чиме је покривена цела териротија државе. Ова услуга уведена је са циљем олакшавања преноса дознака из иностранства које су намењене физичким лицима.

У циљу детаљнијег информисања и евентуалне сарадње можете контактирати телефон ”Поште Србије” +381 3644 745 или се обратити на и мејл novcano@ptt.rsПредседавајући ОЕБС-у посетио Грузију

                     

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС, у оквиру тродневне посете мисијама ОЕБС на Јужном Кавказу,  посетио је Грузију 2. јуна 2015. године.

У Тбилисију председавајући ОЕБС И.Дачић разговарао је са највишим званичницима Грузије председником Георгијем Маргвелашвилијем, премијером Ираклијем Гарибашвилијем, председником Парламента Давидом Усупашвилијем и министром спољних послова Тамаром Беручашвили.Посета студената Амбасади Републике Србије

                 

 Група студената са катедре за украјински језик Филолошког факултета Универзитета у Београду као и група студената и професора српског језика са катедре за словенске језике и књижевност Филолошког факултета Kијевског Националног Универзитета ”Тарас Шевченко” посетила је Амбасаду Р.Србије у Кијеву, којом приликом су упознати са радом Амбасаде, као и значајем славистичког центра за афирмисање и унапређење сарадње две земље.

 Група српских студената у пратњи професора провела је две недеље (6-20. маја 2015.г.) у Кијеву у склопу размене студената успостављене између два факултета, као узвратна посета групи украјинских студената која је током априла о.г. боравила у Београду.

 Наступ војног оркестра из Републике Србије поводом дана победе над фашизмом

 

Bојни оркестар Копнене војске из Ниша учествовао је на Паради војних оркестара 9.маја 2015.године  у Кијеву поводом обележавања 70 година од победе над фашизмом.

Током дефилеа улицама Кијева и наступа на престоничком ''Тргу славе'', овај оркестар је под диригентском палицом капетана Дејана Ђорђевића, извео композиције ''Народни хероји'', ''Парадни марш'', ''Моја домовина'', ''Официрско коло'', На Дрину''(трио), ''Марш на Дрину'' и марш ''Милош Велики''.

           Поред Војног оркестра из Р.Србије, у Кијеву су наступали и војни оркестри из Украјине, Естоније, Литваније, Пољске и Јордана. Jadranka Joksimović na međunarodnoj konferenciji za podršku Ukrajini

                             

Ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović sa delegacijom učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji za podršku Ukrajini, koja je održana 28. aprila 2015. godine u Kijevu, gde je u ime Vlade Republike Srbije donirala jednokratnu pomoć od 100.000 evra za potrebe raseljenih lica usled oružanih sukoba na istoku Ukrajine

                           .

U okviru skupa ministarka J.Joksimović je govorila na tematskom panelu ''Biznis klima i investicijske mogućnosti u Ukrajini'', na kojem su  učestvovali ukrajinski ministar finansija Natalija Jaresko i ministar za ekonomski razvoj i trgovinu Ajvaras Abromavičus. Kontakt telefon kriznog štaba MSP RS

Novi broj telefona kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije je +381-66-8066-224INFORMACIJE O POPLAVAMA

Sve informacije o poplavama možete naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike srbijeUPLATA DONACIJE SMS-om

Donacije SMS-om na broj 1003 za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Republike Srbije iz inostranstva, može se realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operatorima mobilne telefonije u Republici Srbiji.OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI

Povodom smrti i stradanja velikog broja gradjana u poplavama na teritoriji Republike Srbije proglašen je Dan žalosti 21, 22. i 23. maja 2014.

Knjiga žalosti otvorena je 21, 22. i 23. maja 2014. od 11:00 do 16:00 časova u Ambasadi Republike Srbije, Kijev, Voloska 4.HUMANITARNA AKCIJA

POMOĆ NASTRADALIMA OD KATASTROFALNIH POPLAVA U SRBIJI

Povodom nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, obaveštavamo sve zainteresovane koji žele da pomognu u zbrinjavanju ugroženog stanovništva i saniranju posledica poplava, mogu da uplate novčana sredstva za pomoć:

1. Dinarski žiro-račun broj 840-3546721-89 - otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave

2. Devizni žiro-račun broj 01-504619-100193230-000000-0000 - Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, Beograd - namenski račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD (http//www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=209761)

3. Od 18. maja 2014. moguća je i uplata humanitarne pomoći putem PayPal servisa iz 193 zemlje, na adresi floodrelief.gov.rs

4. Takođe, svi zainteresovani mogu doneti novčanu pomoć u Ambasadu R.Srbije u Kijevu, kako bi prosledili u Republiku Srbiju.

 

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje svima koji su u mogućnosti da pruže pomoć građanima Srbije, pogođenim elementarnom nepogodom.

 Vlada Republike Srbije otvorila račune za pomoć postradalima u poplavama

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun na koji zainteresovani mogu da uplaćuju pomoć namenjenu postradalima u poplavama.

Pomoć ugroženima može da se uplati na dinarski račun 840-3546721-89, svrha uplate: otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave.

Pomoć može da se uplati i na namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava

01-504619-100193230-000000-0000.

Instrukcije za uplate iz inostranstva: http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=209761Usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije - obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu

 

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova. Sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih  jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništava  R.Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave. Za više detalja pogledajte ovde.Privredna manifestacija "Dani Srbije u Ukrajini"

 

"Dani Srbije u Ukrajini" i poseta srpskih kompanija centrali trgovinskog lanca "Ašan Ukrajina", održana je 2. oktobra u Kijevu. Na ovoj manifestaciji učestvovali su predstavnici 32 naše kompanije, državni sekretar Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Stevan Nikčević i direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi Sveta Vasiljević.

U organizaciji "Ašana" održana je jednodnevna, intenzivna manifestacija koja je obuhvatila posete hipermarketima, prezentaciju tržišta i sastanke sa kupcima. Na otvaranju ovog skupa ambasador Rade Bulatović i državni sekretar Stevan Nikčević su u svojim obraćanjima posebno istakli značaj instutucionalne podrške našoj privredi i podvukli da je prioritet u radu Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije i Ambasade nastup srpske privrede u inostranstvu i povećanje izvoza. Ukazano je i na značaj ovakvih manifestacija kojima se na neposredan način upoznaje tržište, njegovi potencijali i zahtevi.

Predstavnici naših kompanija su izrazili izuzetno zadovoljstvo zbog organizacije i načina prezentacije mogućnosti za snabdevanje trgovinskog lanca "Ašan-Ukrajina". Posebno su naglasili da je ovo bila jedna od retkih konstruktivnih poseta, jer su imali prilike ne samo da sagledaju mogućnosti za plasiranje svojih proizvoda, već i da neposredno i konkretno razgovaraju sa kupcima. Svi učesnici na ovoj manifestaciji su se složili u oceni da je nakon dužeg vremena u Ukrajini organizovana poseta naših privrednika i izrazili nadu da će doneti konkretne rezultate i obezbediti nastup naših kompanija na ovom tržištu.

 Vesti
ПОСЕТА ШЕФА ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ ПРИЈАТЕЉСТВА СА СРБИЈОМ
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТУ ОНЛАЈН ОБУКУ СВИХ ПРЕДАВАЧА КОЈИ СЕ БАВЕ ОЧУВАЊЕМ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ
ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА
ОТВОРЕНЕ ГРАНИЦЕ УКРАЈИНЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
СТИПЕНДИЈЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ
ДАЧИЋ УРУЧИО НАГРАДУ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈЕМУ ЗАХТЕВА ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА
АКТУЕЛНИ РЕЖИМ УЛАСКА ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
УБЛАЖАВАЊЕ РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У ВЕЗИ СА ПАНДЕМИЈОМ ВИРУСА COVID-19
АМБАСАДОР ЈОВАНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ НА СТРАНИМ ЈЕЗИЦИМА/DIGITAL CONTENTS OF SERBIAN CULTURAL INSTITUTIONS IN FOREIGN LANGUAGES
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ
ОБУСТАВЉАЊЕ ИЗБОРНИХ РАДЊИ
ОБАВЕШТЕЊЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ
Корона вирус- улазак у Републику Србију
Мере Владе Р.Србије поводом заразне болести COVID - 19
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ
Дан државности Републике Србије
Корона вирус - мере које предузима Р.Србија
Расписивање Конкурса за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству и културне делатности Срба у иностранству у 2020. години
ОБАВЕШТЕЊЕ О КОНКУРСИМА
Обавештење
Представа "Удружење југословенских еманципованих жена ("Ујеж ")
Обавештење
17. Међународни фестивал православног филма "Покров" одржан је у Кијеву од 7. до 10. октобра2019. године.
Обавештење
III Meђународни фестивал луткарских позоришта
III Meђународни фестивал луткарских позоришта
Најблаженији Митрополит Онуфрије се састао са Амбасадором Републике Србије у Украјини
REPUBLIKA SRBIJA - KANDIDAT ZA IZVRŠNI ODBOR UNESKA 2019-2023
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
На Седмом међународном Интернет-конкурсу дечијег цртежа "Поштанска марка пријатељства" у Украјини (2019.г.) награђени су радови деце из Србије: Марка Зелића, Јована Ђокића, Лене Бабцсније.
Обавештење о Петом фестивалу популарне културе - Kyiv Comic Con
Студирање у Србији
Обавештење о конкурсима
Дан државности Републике Србије
Новопостављени изасланик одбране Републике Србије у Украјини
Амбасаду Републике Србије у Кијеву је посетила делегација Агенције за борбу против корупције Републике Србије 30. новембра 2018. године
Амбасаду Републике Србије је 26. октобра 2018. године посетила делегација Удружења књижевника Србије
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Делегација репрезентације Републике Србије у скоковима у воду која учествује на Светском јуниорском првенству у Кијеву 20-27.07.2018. г. посетила је Амбасаду Републике Србије 24.07. о.г.
Резултати шестог међународног Интернет-конкурса дечијих цртежа „Марка пријатељства“
Амбасаду је посетила група ученика "Новопечерске школе" која је успешно представљала Републику Србију на IX регионалној конференцији ученика старијих разреда "Модел УН. Кијев 2018 .г. "на тему борбе против признања независности Косова. Конференција је одржана 23-24 марта 2018.г. у просторијама Дипломатске академије у МИП Украјине
Koнкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасошa
Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ ГРУЗИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СУРИНАМ, НОСИОЦЕ СВИХ ПАСОША
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Обавештење
Осма Конференција српске медицинске дијаспоре
Резултати петог међународног Интернет-конкурса дечијих цртежа „Поштанска марка пријатељства“
Обавештење
Представница Републике Србије на 62. такмичењу за „Песму Евровизије“ Тијана Богичевић са члановима делегације у посети Амбасади Републике Србије
Tijana Bogićević predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije 2017.
ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА-Секретаријат за културу Београд, Трг републике 3 расписује
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Обавештење
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ
Трећи међународни фестивал културе
Обавештење
СРЕЋАН УСКРС!
Међународни фестивал језика и културе
Посета студената Амбасади Републике Србије
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Caстанак амбасадора Републике Србије са управником послова Украјинске Православне Цркве
Kонсултације у МИП Украјине током посете шефа Радне групе за српско председавање ОЕБС Д. Шаховића
Procedura za uvoz humanitarne pomoći - Procedure for importing humanitarian aid
Обавештење
Посета Првог потпредседника Владе и министра спољних послова И. Дачића Украјини
Уплата новца преко Јавног предузећа ”Пошта Србије”
Председавајући ОЕБС-у посетио Грузију
Посета студената Амбасади Републике Србије
Наступ војног оркестра из Републике Србије поводом дана победе над фашизмом
Jadranka Joksimović na međunarodnoj konferenciji za podršku Ukrajini
Kontakt telefon kriznog štaba MSP RS
INFORMACIJE O POPLAVAMA
UPLATA DONACIJE SMS-om
OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI
HUMANITARNA AKCIJA
Vlada Republike Srbije otvorila račune za pomoć postradalima u poplavama
Usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije - obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu
Privredna manifestacija "Dani Srbije u Ukrajini"
Arhiva vesti